Schimbare majoră la Facebook care va afecta publisherii la nivel mondial

Nu au locuri de cazare pe câte cereri sunt. Este vorba despre cei care fac turism în Colibiţa, un sat-staţiune, în comuna Bistriţa Bârgăului din judeţul Bistriţa-Năsăud (Transilvania). Staţiunea, cu plaje artificiale la 900 de metri altitudine, este considerată pe bună dreptate una dintre comorile României, însă foarte puţin promovată. Astăzi, sunt căutate soluţii pentru creşterea numărului locurilor de cazare.

Aici, aerul este atât de pur încât poveştile celor care s-au vindecat de tuberculoză sunt cât se poate de reale, fiind confirmate astăzi de autorităţile locale.

“În urma studiului de aer a rezultat că valoarea concentraţiei maxime de ozon măsurată în Colibiţa este de 90 micrograme/m3. Valoarea medie în România este de 72,6 micrograme/m3. Peste 120 micrograme/m3 aerul nu mai este respirabil. O concentraţie asemănătoare de ozon în aer şi un aer la fel de pur se mai găseşte în Soveja (Vrancea). Aceste cote sunt similare cu cele din Alpi”, a declarat preşedintele Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud, Emil Radu Moldovan, citat de Mediafax.Staţiunea se află la o altitudine de 900 de metri, fiind poarta de intrare în Munţii Călimani. Până în 1975, Colibiţa a funcţionat ca staţiune balneo-climaterică, dar din cauza degradării construcţiilor întreaga aşezare a dispărut şi a fost  amenajat acolo un lac de acumulare.

”Colibiţa are un potenţial enorm ca zonă turistică. Să faci plajă la 900 de metri, cu lacul acela superb, eşti ca într-un mic paradis. Din păcate, nu sunt foarte multe locuri de cazare. Acolo nu merg mai mult de 10-15.000 de turişti pe an”, spune Traian Bădulescu, consultant turism. Iar dintre aceştia, 20% sunt străini.  Pentru că în Colibiţa vin turişti din Ungaria, Germania, Austria sau Marea Britanie.

Mai mult, turiştii găsesc numeroase posibilităţi de destindere, drumeţii (Tăul Zânelor, izvorul de apa minerală Borcut), trasee montane (3,5 ore până în Vf. Bistricioru), vizitarea Castelului Dracula, situat în Pasul Tihuta (1100 metri alitudine), ciclism montan, caiac, alpinism sau pescuit.

”Structurile de cazare din Colibiţa nu colaborează cu agenţiile de turism şi merg mai mult pe booking. Au referinţe destul de bune, însă ar deveni şi mai căutaţi dacă şi-ar face o asociaţia de promovare şi ar colabora cu ANAT”, mai spune Bădulescu.

În ultimii ani, în zonă s-au construit peste 400 de case de vacanţă şi pensiuni. Cazarea pentru o noapte într-un complex turistic pe malul lacului costă în jur de 70 de lei. Documentaţia pentru declararea Colibiţei staţiune de interes local a fost deja depusă la Autoritatea Naţională pentru Turism. (Surse foto: infopensiuni.ro, lataifas.ro, Wikipedia)

Sursa: capital.ro